Den här guiden går även att ladda ner här.

Vi förväntar oss ofta att tekniska saker bara ska fungera men när det kommer till trådlöst surfande finns det en del att tänka på för att förbättra upplevelsen.

WiFi är en teknik för att skicka data mellan trådlösa enheter, till exempel ett modem och en surfplatta via radiovågor. Det är alltså i grunden samma teknik som en bilradio. För att få bästa möjliga prestanda på WiFi behöver man tänka på att samma faktorer som ger dålig mottagning på bilradion även kan ge låga hastigheter eller avbrott på WiFi.

Hastighet trådlöst vs. nätverkskabel?

Routern du har fått från Ownit kan sända på två olika frekvensband:

  • 2,4 Ghz (802.11n) = Teoretisk hastighet upp till 300 Mbit/s
  • 5Ghz (802.11ac) = Teoretisk hastighet upp till 650 Mbit/s
  • Kabel (TP) = Teoretiskt hastighet upp till 1000 Mbit/s

Ju högre bredbandshastigheten är ju högre krav ställs på utrustningen och hur den är placerad. För maximal hastighet och stabilitet ska du välja nätverkskabel (TP). När du vill ha rörelsefrihet väljer du WiFi.

Placering av Tjänstefördelaren/Routern?

Placering av routern är A och O för en bra WiFi-­anslutning. Tänk också på att väggar, annan elektrisk utrustning eller flera våningsplan gör att signalen får svårare att ta sig fram.
Nedan är tre ledord som är bra att tänka på när du placerar din router

Högt! – Fritt! – Nära!

Osynliga störningar?

Det kan finnas dolda nätverk eller andra störningskällor på de frekvensband som WiFi använder. Det kan vara andra trådlösa tekniker som t.ex. Bluetooth men det är även vanligt att elektronisk utrustning (som mikrovågsugnar) av olika slag genererar störningar på 2,4 och 5 GHz-­banden. Testa dig fram mellan 2,4 och 5 GHz-­banden och se vilket som fungerar bäst enligt dina önskemål och förutsättningar.

Byta kanal på nätverket?

Det här är överkurs men varje frekvensband är i sin tur indelad i vad man kallar för kanaler. Kanalerna på frekvensbandet är inte helt separata utan överlappar varandra i viss mån. Använd endast kanaler som ligger långt ifrån varandra och som inte överlappar varandra och därför inte stör varandra. Två nätverk som använder samma kanal kan faktiskt mycket effektivare utnyttja den valda kanalen än om de två nätverken ligger på olika men överlappande kanaler.

Med andra ord: Om två nätverk båda nyttjar kanal 1 kommer detta att fungera märkbart bättre än om det ena nätverket använder kanal 1 och det andra kanal 2. Vår rekommendation är att låta routern stå kvar i sitt läge för automatiskt kanalval.


Tips

Placera routern optimalt.

Placera helst routern i mitten av huset några meter upp från golvet. Göm den inte i en garderob eller bakom möbler och tänk på vilka väggar som kan störa. (Exempel är ett kylskåp eller väggar med mycket kabel/rör/metall som kan skärma bort en stor del av signalen). Placera routern så att signalen optimeras för de rum man behöver bäst täckning i.

Testa routerns olika frekvensband

Routern ger ifrån sig två trådlösa nätverk på olika frekvensband: 2,4 GHz och 5 GHz. Hastigheten är högre på 5GHz frekvensbandet men den har kortare räckvidd. Tänk på att vissa äldre enheter (telefoner, äldre datorer, osv.) inte har stöd för 5Ghz­bandet.

Anslut vissa enheter med kabel

Alla enheter behöver inte vara trådlösa. Ska man t.ex. strömma video är det alltid bättre att ansluta dessa enheter med kabel. Låt till exempel stationär dator, server, spelkonsoler och tv med internetaccess (IPTV) vara uppkopplade via trådbunden anslutning.

Stäng av annan elektronik

Även vanliga elektriska apparater i hushållet kan tillfälligt störa signalen från routern. Det kan röra sig om dammsugare, mikrovågsugn eller en trådlös telefon som också kan använda sig av samma frekvenser.

Analysera ditt trådlösa nätverk

Detta kan du göra genom att använda ett program till din dator eller smartphone/surfplatta. Vi rekommenderar två gratisprogram:

Programmet visar signalstyrka och vilka kanaler de trådlösa nätverken i omgivningen ligger på. Gå runt i huset och undersök hur signalerna tar sig fram. Notera att detta inte har något med hastigheten på de trådlösa nätverken att göra.

Införskaffa en Repeater

För att utöka det trådlösa nätverket ”kanske ut i trädgården” kan man införskaffa en trådlös Repeater (även kallad trådlös Range Extender). Den tar en befintlig WiFi signal och sänder ut den för att skapa ett andra nätverk. Räckvidden blir längre men hastigheten i det nya nätverket blir lägre.

Se även Ownits Wifi Guide för mer detaljerade tips:

https://www.ownit.se/kundservice/guider/bredband-ownits-wifi-guide